Świnki morskie obok ludzi, małp człekokształtnych, ryb i skorupiaków nie mają zdolności syntezy witaminy C w organiźmie, dlatego też przy niedostatecznej jej podaży dochodzi u nich do hipowitaminozy C i wystapienia objawów z tym związanych.

Witamina C w organiźmie pełni ważną rolę:

  • bierze udział w biosyntezie kolagenu,
  • zwiększa wchłanianie żelaza w organiźmie,
  • bierze udział w biosyntezie hormonów steroidowych,
  • przeciwdziała powstawaniu związków N-nitrozowych w kwaśnym środowisku żołądka ( związki te mają działanie rakotwórcze),
  • jest silnym przeciwutleniaczem ( chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi),
  • wzmacnia odporność organizmu,

Zazwyczaj już u nowonarodzonych świnek występuje niedobór witaminy C, co ma związek z niewłaściwym żywieniem matki zarówno w czasie ciąży jak i laktacji. Jeśli nie zapewnimy młodym świnkom odpowiedzniej podaży witaminy to prędzej czy później dojdzie u nich do zaburzenia syntezy kolagenu i niżej opisanych zmian.

Objawami hipowitaminozy C u świnek morskich są:

  • różnica w wybrawieniu siekaczy – siekacze szczęki są ciemniejsze niż siekacze żuchwy. Jest to pierwszy z objawów świadczący o niedostatecznej podaży witaminy C,
  • szkorbut – wystepuje on u zwierząt starszych. Charakteryzuje się obrzękiem i krwawieniem dziąseł, czernieniem i ruchomością zębów, łamliwościa zębów policzkowych co objawia się niechęcią pobierania przez świnkę pokarmu, a nawet całkowite zaprzestanie jedzenia.
  • zahamowanie wzrostu u młodych zwierząt,
  • kulawizny, niechęć do poruszania się charakterystyczne u młodych świnek. Ma to związek z zapaleniem stawów kolanowych, ich deformacją a nawet z zesztywnieniem. Przy zapaleniu stawów kolanowych może dojść do obrzeku i zasinienia podudzi.

Aby uniknąć wystapienia wyżej wymienionych objawów należy zapewnić śwince odpowiednią podaż witaminy C w pokarmie. Należy pamiętać, że karmy gotowe w postaci granulatów zazwyczaj nie dostarczaja odpowiedniej dziennej dawki witaminy. Dlatego też należy wzbogacić dietę świnki w odpowiednie krople witaminowe dostępne zarówno w sklepach zoologicznych jak i lecznicach weterynaryjnych jak i zapewnić dostęp do świeżych roślin, będących naturalnym źródłem witaminy C takim jak np. natka pietruszki.